Eves metode - eller vippemetoden

Der findes ikke meget beskrevet om førstehjælp i gamle dage. 

Her kan du få en fornemmelse for de håndgreb, som blev brugt i perioden 1932 - 1948


 
Eves metode eller vippemetoden, denne metode blev udviklet af Dr. F. C. Eve fra Hull i 1932.
Den blev anbefalet af Royal Navy i deres førstehjælpsguide i 1943. Odd Strøm skriver følgende om behandling af druknede, at:
  • "den almindelige metode udenfor sygehus er Holger Nielsens metode og Eves metode med vippebræt. Vippemetoden giver bedre luftudveksling i lungerne end i Holger Nielsens metode. De har desuden den store fordel, at den samtidig hjælper på blodomløbet. Vippebevægelserne bevirker at blodet "pumpes" fra kroppen ind mod hjertet.

    Holger Nielsens metode har ikke denne fordel og det ville være ønskeligt, at man senere under behandlingen forsøger at få den druknede op på et vippebræt, hvis det kan ske uden brug af for meget tid".


Odd Strøm beskriver ikke Holger Nielsens metode nærmere men understreger vigtigheden af at tungen ikke falder tilbage. Han anbefaler brugen af en "sikkerhedsnål, som har været brændt under tændstik".
 

Om vippemetoden skriver han endvidere følgende:

Det kræver lidt udstyr, men man kan ligeledes improvisere ved at bruge en dør som lægges således, at den kan vippe. Hvis metoden skal frem for

Holger Nielsens metode skal vipningen foretages mindst 30 gange i begge sider. Patienten skal ligge på maven og bør spændes fast i arme og ben (ikke overkroppen) spændes fast.


Vipningen begynder med at hovedet sænkes og placeringen af brættet skal være 90º og op til 120º. Denne form for genoplivning udføres regelmæssigt 12- 15 gange i minuttet.
 

Odd Strøm anbefaler at genoplivningen fortsættes i op til 5 timer




Relaterede sider: