Allerød ramt af jordskælv

Kevin Arildtoft Moer, journalist

Stort drama på det gamle rådhus med flere tilskadekomne, lokale børn involveret i indsatsstyrken

Undtagelsestilstand: 4.B. fra Engholmskolen i Allerød kom for alvor i orkanens øje under det iscenesatte arrangement »Redningshold for en dag«. Personalet fra Eksperimentarium i Hellerup stod bag rollespillet, som blev udfoldet på det gamle rådhus. Målsætningen er, at eleverne får mulighed for at lege sig igennem en større evakueringsøvelse, hvor dukker, falske jordskælvsbevægelser og griselunger er de primære rekvisitter. Læreren bliver sat ud af spillet fra starten, men det er klart, at rollespillet og indholdet ikke er farligt, men det er alligevel ambitionen, at børnene skal presses.
»Der har været et stort jordskælv her i Allerød, og vi har brug for Jeres hjælp,« siger Dorthe, mens eleverne står med mere eller mindre måbende ansigter. »I skal starte med at tage en blå kedeldragt på, stram den orange sikkerhedshjelm, så den ikke ryger af hovedet, og I skal huske at komme gasmaskerne ned i taskerne,« meldingerne er glasklare, og børnene er ikke sene til at parere ordre.
Grænseoverskridende oplevelse
Eleverne på Engholmskolen havde forinden beskæftiget sig med førstehjælp i en hel uge: »Vi har både beskæftiget os med kunstigt åndedræt, sårskader og hjertemassage op til arrangementet i dag, så børnene har været klædt godt på til opgaven: Jeg er sikker på, at det har været en stor oplevelse men også meget grænseoverskridende,« fortæller klasselærer Ditte Haugen og fortsætter: »Vi har kørt projektet i flere klasser her på skolen, så vi har brugt en del tid på at læse materiale fra Røde Kors og flere af lærerne har været på førstehjælpskursus.«
 

Dissektion af lunge
På den mobile operationsstue sidder Nynne fra Eksperimentarium sammen med en flok børn, foran dem ligger en griselunge, som skal dissekeres. Nynne tager en kniv og skærer lungen forsigtigt fra hinanden, så eleverne kan se, hvordan den fungerer. Langsomt fører hun en slange ned igennem luftrøret og blæser, så lungen udvider sig.
»Hele idéen bag projektet er, at børnene skal lære at lave førstehjælp, og derudover vil vi selvfølgelig gerne have, at deres generelle omsorgsfølelse bliver større. Det er klart at rollespilsidéen med død og ødelæggelse kan virke enormt voldsom på nogen, men ingen af øvelserne er farlige, til gengæld får børnene en utrolig stor oplevelse,« fortæller Idahella Poulsen fra Eksperimentarium.


Relaterede sider: