Nedkøling efter hjertestop kan redde liv og hjerneceller


Rigshospitalet har gode erfaringer med at nedkøle patenter med hjertestop i 12-24 timer

Hidtil har der været meget ringe chancer for at overleve, når man falder om af et hjertestop, og de overlevende har ofte fået alvorlige hjerneskader. Nu har en ny behandlingsform vundet indpas på nogle af landets sygehuse, og den har både øget overlevelsen og givet færre og mindre hjerneskader.

Den nye behandling består i at nedkøle patienten. Nedkølingen – kaldet hypotermi - starter allerede på skadestedet, hvis patienten ikke vågner efter genoplivningen. Den fortsætter på sygehuset, hvor patienten lægges i respirator og nedkøles til 32-34 grader med isposer og køledragt. Patienten holdes nedkølet i 12-24 timer, hvorefter genopvarmningen sker langsomt med en halv grad i timen.

Nedkølingen begrænser kroppens og hjernens iltforbrug, og stofskiftet og udskillelsen af affaldsstoffer formindskes. Kroppen bruger derfor mindre energi, og det sænker risikoen for, at patienten dør eller får skader i hjernen.

Rigshospitalet har brugt behandlingsformen siden begyndelsen af 2004 og har på 18 måneder nedkølet 66 patienter. 70 procent af dem er blevet udskrevet i live, og heraf to tredjedele med ingen eller mindre hjerneskader.

- Siden sommeren 2005 har det været fast rutine at nedkøle de meget syge patienter, der er i coma efter at være genoplivet, fortæller overlæge Christian Hassager, Rigshospitalets Hjertecenter. Kun i de tilfælde, hvor hjertet er meget dårligt - fx næsten ikke har pumpefunktion - nedkøler vi ikke.

Nedkøling efter hjertestop er efterhånden indført på en del af de større hospitaler landet over, og Christian Hassager og hans kolleger anbefaler, at behandlingen indføres overalt, hvor man modtager patienter med hjertestop.

- Vi har holdt foredrag om behandlingen på andre sygehuse, fortæller Christian Hassager. Den er forholdsvis simpel, og kræver faktisk kun at man kan passe en respirator.

Hvert år falder ca. 4.000 danskere om med hjertestop, hvor der tilkaldes ambulance. Kun 5 procent af dem overlever. 40 procent procent af de overlevende har svære hjerneskader, og kun 20 procent overlever de første år. Tallene er fra statistikken i 2003. Med den nye behandlingsform er chancerne for at overleve uden hjerneskadeøget betydeligt.

Kilde: Ugeskrift for Læger.



Relaterede sider: