Fem hæderspriser

11. Juli 2004 
 
Bodil Nyboe Andersen holdt en indledende tale og uddelte fem priser til syv personer, der har taget det ansvar, vi alle har for vore medmennesker, alvorligt ved at tage et kursus og dermed ruste sig til at give førstehjælp.
 
En af prismodtagerne var gymnasielærer Arne Bonnesen, der i starten af januar gav førstehjælp til en håndboldkammerat.

"Vi havde spillet håndbold, og efter kampen blev en medspiller bevidstløs. Jeg vidste, at han havde problemer med hjertet, og da jeg ingen puls fandt, gik jeg straks i gang med at give hjertemassage og kunstigt åndedræt sammen med en anden medspiller. En tredje spiller ringede efter ambulancen. Vi gav hjertemassage i cirka 15 minutter med enkelte pauser, hvor vi mente, at vores ven trak vejret. Desværre lykkedes det ikke at genoplive ham".
 
Arne Bonnesen lærte førstehjælp, da han for mange år siden tog livreddereksamen. Han var ude for et andet tilfælde, hvor en anden gav hjertemassage, for nogle år siden. Alligevel følte han sig usikker på, om han havde gjort det rigtige, og kontaktede bl.a. derfor en af Hjerteforeningens læger.
 
Eftersom man ikke yder førstehjælp jævnlig, bliver ens viden lidt rusten, og man kan godt føle sig usikker på, om det var godt nok, siger han.
 
Det er en meget almindelig følelse – først og fremmest når det ikke lykkes at genoplive patienten, men også når det lykkes, siger Jørgen Videbæk. Han anbefaler i øvrigt, at alle, der har gennemført hjertemassage, snakker forløbet godt igennem med mennesker, der er kyndige på området.
 
Dem kan man fx finde i Hjerteforeningens Rådgivningscentre.
Der eksisterer ingen opgørelser over, hvor mange danskere der har lært at give førstehjælp, men så længe det ikke er hele Danmarks befolkning, er det for få, siger Jørgen Videbæk. Det er en af Hjerteforeningens mærkesager, at alle, der tager kørekort, også skal lære førstehjælp. Desuden burde det indgå i en vis udstrækning i folkeskolens læseplaner.
 
Hjerteforeningen uddelte fem hæderspriser til syv prismodtagere. I et af tilfældene arbejdede tre mennesker nemlig sammen om at yde førstehjælp.Relaterede sider: