Øvelse gør tryghed

I Barnets Hus på Vesterbro har de første pædagoger været på førstehjælpskursus. Seks timer om feberkramper, buler og hjertemassage har givet større tryghed i hverdagen.

 

Middagsluren sidder stadig i kroppen af et par af ungerne i vuggestuen Barnets Hus på Amerikavej på Vesterbro. Men der er allerede fuld fart på de fleste af institutionens 100 børn igen; hele tiden farer små lyse og mørke hårtotter forbi på gangen mellem vuggestuens værelser med grin, hvin og fnisende stemmer.

Hjertemassage og behandling af feberkramper er heldigvis langt fra hverdagskost i Barnets Hus. Den to år gamle institution har ikke været ude for alvorlige ulykker. Alligevel har personalet besluttet sig for at tage førstehjælpskurser, og de to første pædagoger var af sted i februar i år.

»Det giver en tryghed i det daglige, at man ved, hvad der skal gøres, hvis der sker noget. Det gør også, at man bevarer roen bedre i situationen,« fortæller pædagog Ditte Danielsen. Hun var på et seks-timers kursus i februar og har også tidligere være på et frivilligt førstehjælpskursus på seminariet.

»Det kan virke voldsomt at lære at give et barn hjertemassage og kunstigt åndedræt. For eksempel kan man brække barnets ribben, hvis man blæser for hårdt. Men det er vigtigt - ikke mindst at genopfriske kurset med jævne mellemrum, så man ikke bliver i tvivl igen.«

Brug for kundskaberne
I institutionen har Ditte Danielsen kunnet trække på, hvad hun har lært om feberkramper og »dagligdags-skrammer.« Men i påsken fik Ditte Danielsen på en bustur pludselig brug for de vitale dele af førstehjælpen. En dame faldt ned af bussens trappe og slog hul i hovedet. Mens resten af bussens passagerer trak sig væk, sørgede Ditte og en medpassager for at holde damen ved bevidsthed, til ambulancen kom.

»Imens det skete, tænkte jeg slet ikke over det, kun på, hvad jeg skulle gøre. Først bagefter kom jeg til at tænke på, at vi måske var med til at redde kvindens liv. Det føltes dejligt at kunne hjælpe,« smiler Ditte Danielsen.

Hun forstår ikke, at førstehjælpskurser ikke er obligatorisk allerede på seminariet. Derfor mener hun også, at det ville være godt, hvis kommunerne stillede krav om, at ansatte i daginstitutioner skal på førstehjælpskursus.

»Her i institutionen er der en virkelig positiv stemning omkring det. Da vi kom tilbage fra kurset og fortalte om det, havde alle de andre også lyst til at tage af sted,« siger Ditte Danielsen:

»Det er vigtigt at alle i institutionen lærer førstehjælp, så vi kan hjælpe hinanden med at få gjort det rigtige. Man kan jo også risikere at få brug for førstehjælp en eftermiddag, hvor man er eneste pædagog.«