Undgå solstik og hedeslag

Små børn er mest udsat, når hedebølgen gør bilturen til en varm fornøjelse, og stranden lokker med sol i massevis.

Så truer solstikket - eller hedeslaget, som kan være en livstruende tilstand. Især små børn risikerer at bliver overophedet på bilturen, i barnevognen eller på stranden på de varme dage.Ved hedeslag bliver kroppen i løbet af relativt kort tid overophedet og kan komme over 41 grader. Det er en livsfarlig tilstand, som kræver hurtig lægehjælp. 
»Børns kropstemperatur stiger 3-4 hurtigere end voksnes, og er de helt små, kan de ikke sige, at de tørstige. Så giv dem masser af væske - hellere for meget end for lidt«, siger Jesper Hermund, førstehjælpsfaglig konsulent i Beredskabsforbundet.

Fjern dyner, men behold T-shirts på
Er barnet ved at være dehydreret, kan det ses på, at urinen er meget gul og kraftig. Den skal være lysegul.

Voksne kan også tjekke, om de har vand nok i kroppen ved at hive op i huden oven på hånden. Når man slipper, skal huden falde ned med det samme. Også voksnes urin bør være lys.

Er barnet ved at være for varmt, mens det sover, så sørg for at hive dynen af og sørg for luft omkring det. Men et barn, der løber rundt i varmen, skal have en T-shirt eller bluse på. Også en hat eller et fugtigt bandana tørklæde om hovedet kan holde kropstemperaturen nede.

»En bluse suger sveden, og det er med til at holde barnet køligt. Det samme gælder for voksne«, siger Jesper Hermund
 
Alkohol er en synder
Ved koncerter og festivaller er det ofte alkohol, der skaber problemer med varmesyge folk.

»Alkohol gør det, at den driver væske ud af kroppen, så den er mere udsat for at få hedeslag. Samtidig er personen, der er påvirket af alkohol, ikke så opmærksom på de faresignaler, der måtte være for et kommende hedeslag«, oplyser forbundet.

Symptomerne på almindelig fuldskab og et truende hedeslag kan være svære at kende fra hinanden.

»Men de fleste kender følelsen af let svimmelhed, som man kan have det, hvis man er faldet i søvn i solen på stranden. Det er faktisk et begyndende solstik, som de fleste jo reagerer fornuftigt på - søger skygge, får noget at drikke og tager et koldt bad«, siger Jesper Hermund.