Seks gram træ kan ødelægge dit sommerhus

Mere skal der ikke til. En enkelt tændstik kan være nok til, at dit sommerhus brænder ned til grunden. 

Feriesæsonen har været godt i gang, og både danskere og turister valfarter til sommerhusområderne. Tørke og uforsigtighed kan være en farlig sammenblanding i den danske sommer. Der er derfor grund til at være opmærksom på brandfarerne, som findes både indendørs og udendørs ved et sommerhus.

Hvert år er der omkring 200 brande i fritidshuse
I mange tilfælde skyldes brandene uforsigtighed. At omgås ild handler om sund fornuft, og det skal ske med respekt. Det kan lynhurtigt gå galt. I 2005 omkom tre personer ved brand i fritidshuse. Opsætning af røgalarmer er en nem og billig investering, der kan være med til at forhindre, at personer omkommer i brande. Sidste år omkom i alt 71 personer i flammerne – det samme antal som i 2006.

Uforsigtighed og gør-det-selv

Tal fra brandstationerne i danmark viser, at de hyppigste årsager til brande i sommerhuse er skorstensbrande som følge af, at der er fyret forkert op i brændeovnen, fejl i el-installationer og uforsigtighed i forbindelse med brug af åben ild. Kampagnen skal få folk til at være opmærksomme, når de anvender ild eller varmekilder. En enkelt fejltagelse eller uforsigtighed kan få alvorlige konsekvenser. En del af brandene sker ikke så meget i selve fritidshuset, men via de aktiviteter, der foregår i området omkring huset. Det sker blandt andet, at gæsterne tømmer deres grill eller aske fra brændeovnen i læhegn eller beplantning, som ligger op ad huset.

Der findes omkring 300.000 sommerhuse i Danmark, så der er god grund til at sætte fokus på dette område.
 
 Relaterede sider: