Popsang styrker genoplivning

Halvfjerserhittet 'Stayin' Alive' kan helt bogstavelig talt komme til betyde at hjertemassage kan holde en person i live
 

Da Bee Gees indspillede hittet 'Staying' Alive' havde de nok ikke tænkt over, at rytmen i melodien egner sig helt utrolig godt til genoplivning.

Det kan være svært at huske, hvad der blev sagt på førstehjælpskurset, når først ulykken er sket. Derfor har britiske kurser anbefalet, at førstehjælperne som en tommelfingerregel skulle give hjertemassage i takt med 'Staynin' Alive'.


 

Diskohittet har nemlig 103 taktslag i minuttet, og instrukserne på et førstehjælpskursus lyder på 100-120 tryk eller kompressioner pr. minut.

 

Selv om den klassiske sang fra dansegulvet kan gøre, at takten også holdes i hjertemassagen, viser det sig, at når frekvensen øges, falder presset i hvert enkelt tryk.

Optimalt set skal hver kompression trykke brystet 5-6 cm ned hver gang, men det kneb det med i den britiske undersøgelse.

 

'Når det tages i betragtning, hvor vigtigt det er med både det korrekte tryk og rytme, er forfatterne ikke overbevist om, at musik betyder en større fordel ved genoplivning end med eksempelvis en metronome', lyder det i konklusionen.


Dog anfører en af bagmændene bag projektet en vigtig: 'Al form for genoplivning er bedre end ingen overhovedet'
Og hvis musik kan anspore flere end ellers til at udføre genoplivning, så er det et positivt element, siger han til BBC.
 
Hvis du ikke kan huske 'stayin' alive' har Wired.com fundet frem til nogle andre sange, som kan bruges, blandt andet Backstreet boys 90'er klassiker, 'quit playin' games (with my heart)'http://www.youtube.com/watch?v=Ug88HO2mg44&ob=av3e  

eller 'HeartMariah Careys breaker'.

Queen i Danmark
Det er ikke kun amerikanerne, som gør brug af musikken.

De medicinstuderende i Danmark bruger også et kendt nummer som taktstok til hjertemassage.

»De medicinstuderende her i Danmark har i flere år lært at bruge rytmen fra Queens 'Another One Bites The Dust'«, fortæller Sebastian von Huth, medicinstuderende fra Københavns universitet, til politiken.dk

 
 
Queens 'Another One Bites The Dust'