Pas på spædbørnene i kulden

Spædbørn har en meget stor hudoverflade sammenholdt med deres kropsvægt. Samtidig bevæger de sig ikke altid meget, fx. når de sover.  Og deres egen temperaturregulering fungerer ikke så godt. Derfor har de voksne en opgave i at sørge for, at de mindste børn har en passende temperatur - så pas på i frostvejret.

Uanset om barnet er udsat for kulde eller varme, så er der nogle tegn at gå efter. Du kan altid føle dig frem. Det er godt at mærke på brystkassen - under tøjet - om barnet er tørt og varmt.

En tommelfingerregel er ifølge sundhedsplejersken.dk, at børn sover inde, hvis temperaturen kommer under 10 frostgrader. Det frarådes også at nyfødte børn sover ude, før de har taget på i vægt.


Hoved, hænder og fødder er udsatte
Spæd- og småbørn har store hoveder sammenlignet med deres krops størrelse. Og meget af barnets overskudsvarme afgives fra ansigtet og/eller en bar isse, hvis det er et spædbarn med meget lidt hår på hovedet. Det er derfor væsentligt med god hovedbeklædning.


Er de allermindste ude i kulden er elefanthue, hue med øreklapper eller den slags en rigtig god ide.

Varme vanter og varme sokker er med til at sørge for, at temperaturen er passende hos et lille barn. Hos spædbarn vil fødder og hænder ofte mærkes kølige, selv om barnet er varmt og har en passende temperatur.
 

Det er godt at vide, at isolering også kan betyde noget. Hvis fx barnet har en våd trøje, våd ble, våde strømper eller en våd hagesmæk på, så afgives der meget varme, fordi det våde fordamper og afgiver yderligere varme. Samtidig ødelægger væden tøjets isolationsevne, og barnet er derfor virkelig ubeskyttet over for kulden.


Spædbarnet i barnevogn
I Danmark har vi tradition for at børnene sover ude året rundt. Det er godt at sørge for, at barnevognen isolerer godt mod kulden. Hvis det er meget koldt, så kan et lag aviser i bunden af barnevognen (på et par centimeter) gøre underværker som ekstra isolering.

Vinden betyder også meget for om barnet afkøles, så baby skal placeres i læ, så vinden ikke kan komme ind i barnevognen. 

Spæd- og småbørn får let tørre, ru og røde kinder. Det er en god ide at smøre kinderne, inden barnet kommer ud. Er det frost, gør du klogt i at vælge en fedtcreme, uden vand.


Også koldt inde
Når det bliver meget koldt, er der ofte mere koldt i nogle områder af boligen end i andre. Det kan være ved vinduerne, på gulvet, i soverummene mv., at kulden udefra giver nye og uventede områder, hvor det trækker koldt. 

Så det er en god ide, at du fx. lægger dig ned på gulvet selv, inden du placerer dit spædbarn der. Det kan være overraskende koldt, hvis der trænger kulde op nedefra, eller det trækker fra kolde og utætte vinduer.
Relaterede sider: