Myter om badesikkerhed er livsfarlige

Det kan være dødsensfarligt at lade sit barn gå i vandet til navlen, mens den halve times pause efter et måltid er en skrøne.
Lad være med at lytte til det gamle råd om, at man kun må gå i vandet, til det når til navlen.

Det kan dit badende barn dø af.

Så konkret omformulerer René Højer fra TrygFonden det gamle baderåd, som han kalder livsfarligt.

»Især børn kan nemt blive væltet omkuld af bølger, når de står i vand til navlen, og nogle gange skal der meget mindre til for at vælte dem«, advarer han.
Lumske understrømme
René Højer er TrygFondens ansvarlige for indsatsen for større badesikkerhed, og TrygFonden har netop afleveret Danmarks første nationale druknestatistisk – en samlet rapport over druknedødsfald i Danmark.

»Den gamle regel om kun at gå ud til navlen gælder heller ikke for voksne. Især børn men også voksne kan blive væltet omkuld af bølger kombineret med lumske understrømme, der også forekommer på helt lavt vand«, siger René Højer.

»Den med navlen er en gammel sejlivet myte, men vores råd er, at man skal bade efter forholdene, og fremfor alt skal forældre altid holde konstant opsyn med børn og være i nærheden af dem, når man er ved stranden«, siger han.

Det er Rådet for Større Badesikkerhed dog ikke enige i. De fastholder de gamle råd:

»Det er en fejl, at man begynder at advare mod at sende børnene ud kun til navlen. Rådet her fra, lyder at man kan gå ud til navlen og svømme langs med stranden. Det er først når man går længere ud, at det begynder at blive skidt - så er vandet ikke kun dybere, det er også koldere«, siger Michael Aller fra Rådet.

»Det vigtigste er dog, at man er sammen med hinanden, når man bader - ikke kun i nærheden, som René Højer siger. Og det gælder ikke kun for børn, men også for voksne«, siger han og fastslår, at det ikke er nok at holde øje fra stranden, fordi det kan være svært at vurdere afstanden, hvis uheldet er ude.

En halv time efter måltidet
En anden myte er, at man skal holde sig fra vandet i en halv time efter man har spist. Den holder ganske enkelt ikke, for man har ikke kunnet påvise en sammenhæng, lyder det fra Trygfonden.

Rådet for Større Badesikkerhed henviser dog til Sundhedsstyrelsens retningslinjer, som lyder at sunde og raske mennesker sagtens kan gå ud, men er man ældre, svag eller syg, skal man holde sig fra vandet i 1-2 timer efter måltider.

Sløvet opmærksomhed
Alkohol derimod er begge parter enige om. Det er strengt forbudt.

»Jeg vil advare mod enhver form for alkohol ved stranden. Både for ens egen sikkerheds skyld og især hvis man har opgaven med at holde udkig efter børn. Bare et par glas vin kan sløve ens opmærksomhed, og så kan ulykken ske imens«, advarer René Højer, der påpeger, at ulykker næsten altid sker lynhurtigt og fuldstændigt stille.

»Der er som regel ingen høj plasken og råb om hjælp«, siger han.

Samme råd lyder fra Michael Aller, som mener at blot en enkelt pilsner kan være nok til at sløve sindet, og derfor skal man holde sig helt fra alkohol ved stranden.

 Livredderen er ikke barnepige
Den tredje myte, Rene Højer vil advare mod er den, at er der en livredder på stranden eller i svømmebadet, kan man roligt slappe af.

»Mange tror, at en livredder er en barnepige, men det er kun en ekstra tryghed. Du må aldrig overlade ansvaret for dine børn til andre ved vandet. En livredder skal holde øje med mange mennesker, og en ulykke kan ske på ganske få sekunder. Derfor bør dine børn også altid bære redningsvest, når de færdes ved vandet.


Relaterede sider: