Giv hjertemassage til musik

Kan du give hjertemassage, hvis et medmenneske falder om med hjertestop?

Mange har været på førstehjælpskurser og kan dermed være med til at redde liv - men det kan være svært ath uske, hvad man lærte på kurset, når det virkelig gælder.

På engelske førstehjælpskurser anbefales det nogle gange at have en sang i tankerne som hjælp til at finde den rigtige rytme under hjertemassage.

Børnesang har rytmen
Optimalt skal man ramme en frekvens på 100 tryk per minut, og til det anbefalesden engelske børnesang: "Nellie the Elephant".

I British Medical Journals julenummer har et forskerhold fra Coventry's universitet undersøgt sangens anvendelighed nærmere.

Forskerne brugte studerende og ansatte på universitetet, som ikke havde øvet førstehjælp inden for de sidste tre måneder.

I første omgang fandt de ud af, at "Nellie the Elephant" faktisk fik omkring en tredjedel af deltagerne til at ramme den helt rigtige rytme.

Queen og BeeGees
Forskerne vil forsøge at finde den helt rigtige musik, med både rytme og power,til genoplivning, og nogle af deres bud er: "Staying Alive" med BeeGees, "Under Pressure" med Queen, "Quit Playing Games With My Heart" med Backstreet Boys eller Billy Ray Cyrus' "Achy Breaky Heart".

Det er tilsyneladende vigtigt at finde et musiknummer med en vis power. Undersøgelsen afslørede nemlig et problem:

Når deltagerne brugte børnesangen, fandt de måske nok den rigtige rytme, men over halvdelen af dem masserede ikke med tilstrækkelig styrke.

Også uden musik lagde 47 procent for lidt tryk på under hjertemassagen.