Skoler: Ikke vores ansvar at redde liv

Det er ikke folkeskolernes ansvar at redde menneskeliv. Til gengæld er opgaven at lære børnene at læse og udvikle sig.
Sådan lyder det fra Skolelederforeningen, efter en undersøgelse fra Hjerteforeningen viser, at omkring halvdelen af de danske folkeskoler ikke underviser i førstehjælp, selvom det er obligatorisk.

Folkeskolen mangler de nødvendige ressourcer. Og når man er presset, så må man prioritere, hvad der er vigtigst, siger Anders Balle, formand for Skolelederforeningen.


Dansk og matematik er vigtigst

Selv er han ikke i tvivl:

- Selvfølgelig er fag som matematik, dansk og naturfag vigtigst. Det er jo folkeskolens kerneydelse. Der er brug for en diskussion om, hvorvidt faget førstehjælp skal afskaffes helt fra læseplanen, fordi det går ud over fagligheden, siger Anders Balle.

Hjerteforeningens undersøgelse viser, at 42 procent af skolerne ikke vidste, at førstehjælp var obligatorisk. Det er for dårligt, mener Skolelederforeningen.

Det er selvfølgelig ikke godt nok, og her er der gået noget galt. Idrætslærerne skal være mere grundige, når de læser planerne igennem, opfordrer Anders Balle.


Undervisning i førstehjælp har været obligatorisk i folkeskolen siden 2005.

Det er selvfølgelig beklageligt, at vi ikke har overholdt vores løfter, men jo færre timer børnene er i skole, jo mere preset bliver læseplanen, siger formanden.

Cirka hver tredje skoleelev har færre timer end lovgivningen finder fagligt forsvarligt, viser en opgørelse fra Skolestyrelsen, der overvåger timetallet


Relaterede sider: