Hvis du havarerer på motorvejen


Når en bil punkterer på motorvejen er en del bilister der fristes til selv at skifte hjul. Det er heller ikke ualmindeligt at der er bilister, der går i gang med at reparere på en motor, der er gået i stå. Men det er slut nu.

 

Går bilen i stå på motorvejen, eller stopper bilisten, fordi et dæk er punkteret, er det vildt farligt at bevæge sig udenfor.

 

Adskillige tragiske ulykker i indland og udland har vist, at der er en stor risiko ved at stoppe op og forlade bilen på kørebanen eller i nødsporet.


Advarsel - voldsomme scener

 
Det er allerede i dag ulovligt at stoppe i nødsporet, hvis der ikke er noget galt med bilen. Det er altså ikke tilladt at stoppe for at skifte chauffør, se på kortet, snakke i telefon eller tisse.

Ifølge færdselslovens paragraf 4 er det forbudt at overskride en spærrelinie eller en ubrudt kantlinie.
Du får et klip i kørekortet, hvis du kører eller standser ulovligt i nødsporet samt en bøde på 500 kroner. Det er kun tilladt at køre/standse i nødsporet, hvis bilen ikke kan køre videre. Begrundelsen for forbuddet mod overskridelse af striben til nødsporet er, at ulovlig kørsel eller standsning i nødsporet kan hindre redningskøretøjer i at komme frem til en ulykke og være til fare for redningspersonale, der arbejder i nødsporet. Desuden kræver motorvejstrafik fuld opmærksomhed, og en parkeret bil i nødsporet er livsfarligt tæt på den trafik, der passerer med 110 km/t.
 
Hvis du ikke kan køre videre - skal du gøre følgende:
  • Placer bilen så langt borte fra kørebanen som muligt.
  • Anbring advarselstrekanten mindst 100 meter tilbage.
  • Gå væk fra bilen, gerne langt væk; lad heller ikke dit sovende barn eller din gangbesværede bedstemor blive siddende i bilen.
  • Ud af bilen og om på den anden side af autoværnet, også selv om det regner og blæser.
  • Gå aldrig ud på kørebanen.
  • Sørg, som altid, for at have rigeligt med strøm på mobiltelefonen, så der kan ringes efter hjælp.
 Relaterede sider: