Hjertestarter AED

 
Det startede med en konference den 18. marts 2003
Hjertestarteren blevintroduceret i Danmark, da Sundhedsstyrelsen gjorde det muligt for alle og enhver at bruge den.iNu blev det ikke  betragtet som en medicinsk behandling.Før dette havde LION-klubberne gjort
 
Nu blev det  det også muligt for virksomheder at opsætte hjertestarter AED, ligesom det blev muligt at opsætte dem på offentlige steder, hvor der færdes mange mennesker som eksempelvis lufthavne, hoteller, storcentre, stationer og idrætsanlæg.
 
I USA dokumenterers det, at brug af hjertestarteren i kombination med hjertemassage og kunstigt åndedræt øger chancen for overlevelse ved hjertestop uden for hospitalet.
Undersøgelserne viser, at brug af hjertestarteren har øget overlevelseschancen fra de gennemsnitlige 5 procent op til 56 procent.
 
Hvad sker der når man rammes af et hjertestop
Når et menneske rammes af et hjertestop, er det af vital betydning, at der opretholdes en blodcirkulation og iltning af blodet. Alt sammen noget hjertet normalt tager sig af.Med en hjertestarter, er det nu muligt for en førstehjælper at følge livreddende førstehjælp, til en person med hjertestop, op med elektriske stød til hjertet.

Hjertestarteren fører førstehjælperen gennem genoplivningsforløbet og vejleder, om der skal stødes på den livløse person eller blot fortsættes med almindelig førstehjælp.

For at sikre den korrekte brug af hjertestarteren er det vigtigt at kende de sikkerhedsprocedurer, der ligger til grund for anvendelsen af denne, samt beherske grundlæggende førstehjælp.