Giv hjertemassage til beatet fra BeeGees

Skal man give hjertemassage, er rytmen vigtig - der kan musik være til hjælp. Men hvilken?

Engelske forskere har undersøgt nogle muligheder.
Kan du give hjertemassage, hvis et medmenneske falder om med hjertestop? Mange har været på førstehjælpskurser og kan dermed være med til at redde liv - men husker man, hvad man lærte på kurset, når der er brug for det? Og hvor hurtigt var det nu lige man skulle trykke, for at hjertemassagen blev effektiv?
På engelske førstehjælpskurser anbefales det nogle gange at have en sang i tankerne som hjælp til at finde den rigtige rytme under hjertemassage. Optimalt skal man ramme en frekvens på 100 tryk per minut, og til det anbefales en almindelig kendt engelsk børnesang: "Nellie the Elephant.
I British Medical Journals julenummer har et forskerhold fra Coventry's universitet undersøgt sangens anvendelighed nærmere.

Hjalp hver tredje
Forskerne brugte studerende og ansatte på universitetet, som ikke havde øvet førstehjælp inden for de sidste tre måneder. Folk med professionel erfaring i genoplivning måtte ikke være med.

I første omgang fandt de ud af, at ""Nellie the Elephant. faktisk fik omkring en tredjedel af deltagerne til at ramme den helt rigtige rytme.

Derimod var hittet "That's the way (I like it)" fra KC and the Sunshine Band noget af et flop: Kun 9 procent ramte rytmen med det nummer - mens 12 procent klarede det helt uden musik.
Forskerne anbefaler yderligere forskning for at finde den helt rigtige musik, med både rytme og power, til genoplivning, og de giver nogle mulige bud, heriblandt "Staying Alive" med BeeGees, "Under Pressure" med Queen, "Quit Playing Games With My Heart" med Backstreet Boys eller Billy Ray Cyrus' "Achy Breaky Heart".

Det er tilsyneladende vigtigt at finde et musiknummer med en vis power. Undersøgelsen afslørede nemliget problem: Når deltagerne brugte børnesangen, fandt de måske nok den rigtige rytme, men over halvdelen af dem masserede ikke med tilstrækkelig styrke! Også uden musik lagde 47 procent for lidt tryk på under hjertemassagen.