Førstehjælp ved forvreden ankel og skinnebensbetændelse

To af de mest almindelige idrætsskader er, når man vrider om på anklen, eller hvis man har ondt, der hvor underbensmusklen hæfter på skinnebenet. Så forstuvet ankel og skinnebensbetændelse; hvad stiller man op med den slags?


En "fed ankel" er der nogen, der kalder det, når de er vredet over på anklen. Hævelsen opstår hurtigt på grund af væskeansamling. Og det gør rigtigt ondt. Når anklen vrides over - oftest indadtil - overstrækkes især små blodkar og ledbånd på ydersiden, og så siver der væske og blod ud omkring ankelleddet, så det står spændt og ømt.
 

Førstehjælpen bygger på det såkaldte RICE-princip.
R står for ro i 24 til 48 timer.
I står for is. Kom noget koldt på; brug for eksempel en pose ærter pakket ind i et viskestykke, så kulden ikke er direkte på huden. Gerne 20 minutter i timen 3 timer i træk - mindst.
C er en forkortelse for compression. Et støttebind eller en bandage, der ikke sidder alt for stramt, er en god ide.
Endelig E, elevation. Sørg for at holde benet opad, så væsken lettere kan komme væk. Gerne med nogle puder under, så benet kommer over hjertehøjde. RICE.


Man har diskuteret en del, om det bedste er at nøjes med støttebind og ro indtil, at smerterne er forsvundet efter et par uger - eller om man skal træne det op - forsigtigt ganske vist - men altså være en anelse mere aktiv. Og noget tyder på, at det sidste er det bedste; at belaste ankelleddet en anelse indenfor smertegrænsen - og den forstuvede ankel må gerne så småt komme i brug igen indenfor et døgn efter, at skaden er sket.

Skinnebensbetændelse skyldes oftest en overbelastning - en irritationstilstand - og det ses især ved hop og løb; altså langvarig belastning af underbenet. Hvis du dyrker idræt, hvor du løber eller hopper meget - specielt på hårdt underlag - kan der ske det, at der opstår smerter, der hvor den af de store lægmuskler i underbenet - den der er med til at bøje foden, når du sætter af - hæfter på den indre kant af skinnebenet. Det er altså en irritation - en overbelastning - af senernes tilhæftning på skinnebensknoglen. Du kan mærke ømhed ned langs indersiden af skinnebenet fra cirka midten og nedover.

Det kan tage adskillige måneder at komme sig over en skinnebensbetændelse, hvis man bare ignorerer den. Styrketræning, hvor man styrker musklerne i læggen, ser ud til at forebygge skinnebensbetændelse, men individuelle forskelle i, hvordan vi er skruet sammen anatomisk gør, at nogen oftere får skinnebensbetændelse end andre.

Løsningen er blandt andet nedsat træningsmængde - i hvert fald for en tid - og ændret løbeunderlag.Relaterede sider: