Flere overlever hjertestop i Gentofte

Mange steder i Danmark er risikoen for at dø af et hjertestop større, hvis uheldet er ude uden for almindelige arbejdstider, hvor helt unge læger står for akutbehandlingen. Det har man nu gjort op med i Gentofte, skriver Berlingske Tidende.
Vil man formindske risikoen for, at akut syge danskere får utilstrækkelig behandling. Kræver det et opgør med en af de mest indgroede traditioner blandt danske læger.

International opmærksomhed
Det viser erfaringen fra Hjertecentret på Gentofte Hospital, hvor man ikke længere lader de yngste og mest uerfarne læger stå alene i front på ydertidspunkter.

Det betyder, at flere patienter nu overlever. Resultatet fra Gentofte er så banebrydende og positivt, at det netop har været offentliggjort i det førende amerikanske videnskabelige tidsskrift for hjertelæger "Circulation".

Siden 2005 er det lykkedes hjertecentret at ensarte kvaliteten af behandlingen hen over døgnet ved at ændre vagtplaner og traditioner, så de ældre og erfarne læger ikke slipper for vagter på skæve tidspunkter.

Lige god hjælp døgnet rundt
Hospitalet har efterfølgende målt behandlingen af svære blodpropper. Og her er resultaterne yderst bemærkelsesværdige:

Overlevelsesraten, antallet af komplikationer, antallet af gentagne blodpropper og dødsfald er nu den samme uanset tidspunktet på døgnet, patienten blev modtaget på. Kvaliteten er også ens, uanset om blodproppatienten bor langt fra eller tæt på hospitalet.

- Jeg er stensikker på, at vi giver en bedre behandling i dag, end vi gjorde før omorganiseringen. Nu tilbyder vi højt uddannede specialister til akut syge, uanset hvornår på døgnet de kommer ind. Det kan ikke undgå at smitte af på kvaliteten, siger ledende overlæge på hjerteafdelingen Jan Kyst Madsen.