Danske unge er slemme til at komme til skade


Danske 15-årige kommer langt hyppigere til skade i deres fritid end jævnaldrende i de fleste andre lande. Vi skal blive bedre til at forebygge, siger ekspert

Landets skadestuer og venteværelserne hos lægerne er kendt territorium for danske unge.
Hver anden 15-årige er inden for det seneste år kommet så alvorligt til skade, at det har krævet en tur omkring hos­pital eller læge.

Og det er langt hyppigere end i de fleste andre vestlige lande. Det viser en stor undersøgelse af unges sundhed, som forskere fra hele verden diskuterer i disse dage.

Danske børn og unge ligger godt placeret på en række områder, men har til gengæld en af de højeste ulykkesfrekvenser.

»Det er i fritiden, at de kommer til skade, og det er ofte ved sport,« siger Pernille Due, der er forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed.

»Danske unge er aktive, og det er en god ting. Men der er ikke så stort fokus herhjemme på at forebygge skader. Derfor kan man også se en markant forskel på, hvor tit danske og svenske unge kommer til skade,« siger hun og nævner, at mens det i Danmark er cirka hver anden ung, der er udsat for en skade, er det cirka en tredjedel af deres jævnaldrende i nabolandet.

»Det er ikke, fordi danske unge er mere aktive end de svenske. Men svenskerne har i mange år arbejdet målrettet på at forebygge skader. For eksempel er der et helt andet fokus på skadeforebyggelse i uddannelsen som idrætsinstruktør i Sverige,« siger Pernille Due.

Danske drenge slås
Til gengæld kommer norske unge endnu hyppigere til skade end de danske. Men det kan skyldes den norske glæde ved friluftslivet, me­ner forskningslederen.

»Nordmændene står meget på ski om vinteren, og det øger risikoen for skader. Men den undskyldning kan vi ikke bruge i Danmark,« siger hun.

Danske drenge på 11 og 13 år - 12-årige er ikke med i undersøgelsen - ligger ifølge den store undersøgelse også højt, når det gælder, hvor hyppigt de kommer op at slås.

Men her har forskerne ikke umiddelbart nogen forklaring på, hvorfor næverne tilsyneladende sidder løsere på danske drenge end på de fleste andre. Når drengene fylder 15, er de faldet til ro og slås sjældent, viser tallene.