Om kolesterol

 

Kolesterol er et livsnødvendigt fedtstof, der indgår i en lang række af kroppens processer, bl.a. ved opbygning af cellemembraner i alle kroppens celler.

Vi producerer selv kolesterol i bl.a. leveren ud fra det animalske fedt, som vi indtager i kosten.

Problemet er, at organismen ikke selv kan finde ud af kun at producere det kolesterol, der er behov for. Jo mere animalsk fedt, vi spiser, jo mere kolesterol produceres der. Det overflødige kolesterol flyder rundt i blodbanen og aflejres i blodårerne.

Kolesterolindholdet i blodet måles i milimol pr. liter – altså det samlede indhold af kolesterol pr. liter blod.

Danskernes gennemsnitlige kolesterolindhold ligger på 6 mmol/l, men ses også så højt som 12 eller 15. Kun få ligger under 3, men i virkeligheden har vi kun brug for et kolesteroltal på 2-3 for at få organismen til at fungere.
 
De seneste år har der været tegn på, at det gennemsnitlige kolesteroltal er på vej ned. En sænkning fra bare 6 til 5 vil give en kolossal forbedring i forekomsten af hjerte-kar-sygdomme.

Ca. 1,8 millioner danskere i den erhvervsaktive alder har forhøjet kolesteroltal.