Ændringer i førstehjælp 1999 - 2000

 
Ingen pulskontrol for lægmand
Det har vist sig, at de fleste mennesker skal bruge væsentligt længere tid til at afgøre, om der er puls eller ej end de hidtil anbefalede cirka 10 sekunder. I en undersøgelse skulle halvdelen af deltagerne bruge længere end 24 sekunder til at afgøre om der var puls eller ej.
 
I samme undersøgelse, hvor pulskontrollen blev afprøvet på mennesker under hjertekirurgi, blev deltagerne sat i en situation hvor der enten var normal puls eller hvor der ikke var puls. Af de tilfælde, hvor der var puls, var kun 15% af deltagerne i stand til at afgøre dette indenfor de anbefalede 10 sekunder.
 
Dette tidsforbrug skal sammenholdes med, at overlevelseschancen falder med 7-10% for hvert minut der går inden defibrillering foretages.

På baggrund af blandt andet de nedenfor anførte undersøgelser, blev det i årene 1999 og 2000 anbefalet på internationalt plan, at pulskontrol ikke længere bør indgå som en del af den basale genoplivning udført af lægfolk. Grunden til, at Dansk Råd for Genoplivning netop har valgt at fjerne pulstjekket årsagen skyldes, at det at finde puls kan være en vanskelig og tidskrævende opgave. Dette betød, at der førhen gik for lang tid, inden der blev ringet efter professionel hjælp.

Denne anbefaling er siden blevet fulgt verden over og også i Danmark, hvor hverken Dansk Råd for Genoplivning eller Dansk Førstehjælpsråd anbefaler brugen af pulskontrol i den basale genoplivning, når den udføres af lægfolk.
 
 
 Relaterede sider: