Kredsløbet


Blodet transporteres i blodårerne, der forgrener sig ud i alle kroppens afkroge. De mindste blodårer kaldes kapillærer.
Kapillærernes vægge er så tynde, at ilt og andre stoffer let kan passere igennem dem. Så det er her, blodet afgiver ilten og næringsstofferne til cellerne.

Derfor findes kapillærerne overalt i kroppen. Det er de færreste celler, der befinder sig mere end en femtedel millimeter fra et kapillær. Og kapillærernes samlede længde er flere tusind kilometer.


Der findes to andre typer blodårer: arterier og vener.
  • Arterierne - pulsårerne - er de blodårer, der fører blodet fra hjertet til kapillærerne.
  • Venerne er de blodårer, der fører blodet den anden vej, fra kapillærerne til hjertet. Derfor er blodet som regel iltfattigt i venerne, mens blodet i arterierne indeholder meget ilt.
De mindre arterier er omkranset af muskler, der kan trække sig sammen eller slappe af. På den måde kan kroppen styre blodtilførslen til et bestemt område. For eksempel stiger blodtilførslen til ansigtet, når man rødmer, ved at de små arterier udvider sig. Omvendt trækker arterie-musklerne sig sammen i nærheden af et sår, for at forhindre blodet i at løbe ud.

I det hele taget bliver blodgennemstrømningen i en blodåre mindre, jo mindre dens diameter er. Det er en af grundene til, at åreforsnævring er så skadelig for helbredet - efterhånden som fedtet aflejres på blodårernes vægge, bliver diameteren mindre, blodgennemstrømningen nedsættes og vævene bliver underforsynet med ilt.


Relaterede sider: