Førstehjælp ved tandskade

 
Hurtig hjælp kan redde næsten alle tænder.
Når ulykken sker:
    • Undersøg, om der mangler tænder eller tandstykker
    • Udslåede tænder og tandstykker medbringes til tandlæge eller skadestue
    • Udslået tand eller tandstykke skal opbevares fugtigt under transporten, enten i mælk, vand eller i munden bag underlæben
    • Hvis tanden er slået ud, søg da tandlæge snarest. Bedst inden for ½ time

Udslåede tænder eller tandstumper må aldrig tørre ind. Hold dem fugtige i mælk eller allerbedst i fysiologisk saltvand (kan købes på apoteket) eller bare mellem kæben og kinden (placeres tanden under tungen, er der risiko for at den sluges).

Husk aldrig at anbringe tænder eller tandstumper i munden på personer, der er bevidstløse, halvt bevidstløse eller chokerede.

Hvordan behandles tandskader

Mælketænder kan i nogle tilfælde sættes på plads igen. Der er ingen grund til at give op på forhånd. Små børn bør ikke selv opbevare tandstumper i munden. Det kan mor, far eller andre gøre undervejs til tandlægen. Husk: Tænder opbevares bedst i saltvand.
Måske er tænderne ikke slået helt ud, men sidder bare skævt. I så fald skal tandlægen også straks have lejlighed til at rette op på tænderne.

Ring straks til lægevagt, tandlægevagt eller skadestue for at få at vide, hvordan du hurtigst muligt får kontakt med en tandlæge.

 


Knækket tand


Limet tand


Tand slået ud


Tand sat i
Relaterede sider: