Stop for brande i kolonihaver

Det varme vejr har indfundet sig, og havefolket er kommet på arbejde. Det summer således af liv i de danske kolonihaver.

Men der er også grund til at være opmærksom:


Der er mange brandfælder i kolonihaven, men med nogle få gode råd kan man gøre sin kolonihave til et sikkert sted at være. 

Det fremgår af Redningsberedskabets Statistiske Beretning for 2005, at 5 % af alle brande i beboelse sker i kolonihaver og sommerhuse.

Cirka en tredjedel af disse brande skyldes uforsigtighed primært i forbindelse med el-installationer. Det viser sig, at mange kolonihaveejere selv udfører deres el-installationer, hvilket i visse tilfælde kan forårsage brand på grund af forkert materialeanvendelse, overbelastning eller kortslutning.


En anden årsag til kolonihavebrande er påsatte brande, hvilke kan være svære at gardere sig imod. Dog kan man sørge for, at benzin, olie og andre brandfarlige væsker ikke står frit tilgængeligt, men opbevares i et aflåst skur. Knap en tredjedel af alle brande i kolonihaver viser

sig at være påsatte, så derfor er det også vigtigt, at kolonihaveejerne holder øje med de personer, der færdes i områderne.


Forebyggelse af brand handler om sund fornuft, og man skal bruge ild med respekt. Det kan lynhurtigt gå galt, da en brand udvikler sig med eksplosiv hastighed. I 2005 omkom tre personer ved brand i kolonihavehuse og sommerhuse. Opsætning af røgalarmer er en nem og

billig investering, der kan være med til at forhindre, at personer omkommer i brande

 
Ikke kun i kolonihaver
Sidste år omkom 71 personer i flammerne herhjemme, mens tallet i 2005 var helt oppe på 87 omkomne. Gennemsnitligt ligger tallet på omkring 80 dræbte, og det har været konstant de sidste mange år.  Relaterede sider: