Flere danske unge dør i trafikken

Antallet af unge trafikdræbte følger ikke den ellers faldende tendens

"To unge kørte direkte ind i stuen til et hus". "To unge har mistet livet i trafikulykke". "Ung mands hasarderede kørsel dræbte to".

Trafikulykker, hvor unge er involverede, er ikke ualmindelige, når du bladrer gennem dagens avis, og de unge er også stadig overrepræsenterede i statistikkerne, fastslår Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

De har kigget nærmere på Vejdirektoratets nylige tal, hvor det kom frem, at der er sket et fald i antallet af trafikdræbte fra 406 i 2008 til 303 i 2009. Her viser det sig, at det samme fald ikke gør sig gældende for de 16-19-årige - her er der enten sket en lille stigning eller tallet er det samme som året før.

»Tallene viser tydeligt tendensen - det er farligt at væ­re ung i trafikken. Selv om det er små tal, ville det være rart, hvis der var sket et fald i antallet af dræbte i alle aldersgrupper,« siger specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik Søren Troels Berg. Ser man på alvorligt tilskadekomne i trafikken, følger unge med resten af befolkningen, hvor tallet er faldet.

Unge er svære at nå
Men det er stadig bekymrende, at flere unge dræbes i trafikken, og tal viser, at det står slemt til med de unge:

»Enhver ulykke er en ulykke for meget. De unge tror, at de da kan det hele og at de kører vanvittigt godt. De har lige fået kørekort, tror de er en helvedes karl og deres venner gejler dem op til at køre stærkt. Så er det, at det går galt,« siger Søren Troels Berg.

Derfor vil Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med Trygfonden øge antallet af besøg med trafikofre på landets skoler og ungdomsuddannelser markant.

Målet er, at i 2013 skal 65.000 unge - hvilket svarer til en hel ungdomsårgang - have mødt et trafikoffer eller en pårørende, inden de forlader ungdomsuddannelsen. Det mener trafikforsker ved Roskilde Universitetscenter, Trine Fotel, kan rykke noget:

»De unge er meget svære at nå. De vil gerne væk fra de voksne og ud og bryde grænser. Derfor synes jeg, at det er rigtig godt, hvis de møder et trafikoffer ansigt til ansigt og ser, hvor galt det kan gå.

Vær et godt forbillede for dine børn

1. Vis ansvar og husk at minde dine børn om, at de skal køre pænt. Sig for eksempel, at hvis de skal låne jeres bil, skal de også køre ordentligt. Selv om du måske møder modspil, så vil noget af det trænge ind, og det har en stor indflydelse, at du viser, at det har betydning for dig, hvordan dit barn kører.

2. Husk at vær det gode forbillede. Derfor skal du også selv køre ordentligt, når du selv kører bil, så dit barn ikke opfanger dårlige vaner og så du ikke virker dobbeltmoralsk.

Antal trafikdræbte

I 2008 blev 406 dræbt i trafikken. I 2009 faldt tallet til 303, men blandt de helt unge er tallet steget eller status quo.

Blandt de 16-17-årige er tallene af dræbte:
2006: 15
2007: 14
2008: 12
2009: 16

Og blandt de 18-19-årige er antallet af dræbte:
2006: 25
2007: 17
2008: 24
2009: 24

Kilde: Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.Relaterede sider: