Skovflåt

 
Cirka 150.000 bliver bidt af skovflåt hvert år i Danmark. Af dem bliver 15.000 inficeret med borrelia, og af dem får cirka 150 den alvorlige neuroborreliose, hvor nervesystemet er ramt. På Bornholm kan skovflåterne også overføre en sjælden men alvorligere sygdom, man kan blive vaccineret imod.
 
Skovflåten findes overalt i Danmark, men i de senere år er den lille blodsuger også vandret stadig længere nordpå. Efterhånden som det er blevet varmere og der kommer flere rådyr hos vores nordiske naboer, så er skovflåten også blevet mere almindelig i både Sverige og Norge.

 

Hver 5. af dem indeholder en bakterie, der kan give borreliose - eller Lymes sygdom, som den også kaldes. En infektion, der kan give hjernebetændelse og lammelser. Det er dog kun få hundrede danskere, som er så uheldige. I langt de fleste tilfælde kan kroppens imunsforsvar nedbryde infektionen.

 
Er du bidt af en skovflåt, kan den fjernes med tægetang eller pincet. Tag fat om den forreste del af flåten - så tæt på flåtens hoved som muligt. Når du har fået fat, skal du dreje et par omgange og fjerne den med et sejt træk. Du må ikke smøre flåten ind i olie eller lignende.

De mange flåter skyldes, at rådyrbestanden er steget ganske volsomt i de seneste år. Siden 1948 er bestanden femdoblet. Dette skyldes, at dyrerne har fået bedre vilkår (Landmændene er begyndt at tilså markerne om vinteren. Så har råvildtet nemmere ved at finde mad, og har derfor en større chance for at overleve i naturen. Der er råvildtet som er bærer af de mange flåter. Nu kommer de ind i vores haver - og vi får nu flåterne tættere på os.
 
Du skal altså ikke have forebyggende penicillin bare fordi, du er blevet bidt af en tæge. Du skal heller ikke prøve at fjerne skovflåtens munddele, der tit sidder tilbage i huden. De forsvinder af sig selv lige som en splint. Og så er der nogen, der mener, at man skal fjerne flåten ved at smøre den ind i margarine eller irritere den med cigaretrøg. Det er en rigtig dårlig ide. Så risikerer du i stedet, at flåten kaster op i såret, og det øger risikoen for at blive smittet. Bare af med den - og hold øje med bidstedet.
 
Hold øje med huden der hvor flåten har siddet. Du kan eventuelt tegne en ring rundt om stedet med en kuglepen. Kommer der et rødt udslet, skal du søge læge.