Musikken dræber i trafikken

Flere og flere østjyder tager hovedtelefoner på og skruer op for yndlingsmusikken, inden de hopper på cyklen. Og det er et problem, mener politiet og flere eksperter.
 

Musikken afleder nemlig din opmærksomhed fra trafikken, og gør livet som cyklist farligt.

Jeg synes der er en stigning på vej. I takt med at afspillerne bliver mindre og mindre, så er der flere og flere, der benytter muligheden for at høre musik, mens man er ude i trafikken, siger Christian Thomsen, leder af færdselsafdelingen hos Østjyllands Politi.


Begrænser sanserne
Det er en rigtig dårlig ide at cykle med musik i ørerne.
 

Når vi færdes i trafikken, så bruger vi alle vores sanser. Hver gang vi begrænser en sans, så bliver vi lidt dårligere til at opfatte, hvad der foregår i trafikken, siger Mette Møller, seniorforsker ved Danmarks Tekniske Universitet.

Ifølge havarikommissionen skyldes mindst en tredjedel af alle trafikulykker at trafikanten er uopmærksom på trafikken. For eksempel på grund af musik.
 

Vi har undersøgt nogle ulykker med cyklister, blandt andet højresvingsulykker med lastbiler og bilister, og der havde vi også ulykker, hvor cyklisten ikke havde opdaget, at der var en lastbil bagved eller ved siden af, netop fordi man hørte musik, siger Svend Krarup Nielsen, fra havarikommissionen.


Cyklister særligt i fare
Og musikken er måske særlig farlig for de bløde trafikanter, mener Mette Møller.

- Måske er det faktisk ekstra vigtigt for cyklister, også at have sin hørelse til rådighed, fordi cyklisten er den svage part hvis de kører sammen med en bil, siger Mette Møller.

Der findes ingen konkrete undersøgelser af, hvor mange cyklister der kommer til skade fordi de hører musik. Men det er bevist at musik kan gøre bilister mindre opmærksomme, og det gælder ifølge Mette Møller også for cyklisterne.