Flere børn drukner i haven end i havet


Der drukner flere børn i havens badebassin end i havet. Salget af badebassiner stiger, og Rådet for Større Badesikkerhed frygter flere ulykker. Børn skal altid bade under opsyn, og regler om indhegning efterlyses.

Der drukner flere små børn mellem 0-6 år i haven end i havet. Den seneste opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at 12 børn druknede i badebassiner, mod 5 i havet i perioden 1995-2000.

Og det er de 1-2-årige, der er de mest udsatte, fortæller informationsmedarbejder Hanne Møller fra Statens Institut for Folkesundhed.

Siden er antallet af badebassiner steget, og Rådet for Større Badesikkerheds formand, Michael B. Aller, er bange for, at flere drukner.

Der er god grund til at frygte flere badeulykker, siger Michael B. Aller. Rådet for Større Badesikkerhed vil i fremtiden vil sætte større fokus på havebadebassiner.

Flere store bassiner
Hos Top-Toy, selskabet bag BR-Legetøj og Toys"r"us, fortæller produktsikkerhedschef Jon Vastrup, at der især sælges flere store badebassiner.

Vi ser en tendens til, at folk køber flere store badebassiner i forhold til for 10-15 år siden, hvor der slet ikke fandtes de store størrelser. Men det er dog stadig de små og mellemstore badebassiner, der sælges flest af, fortæller Jon Vastrup.

Altid opsyn med børn
Med et badebassin i haven er det vigtigt, at forældrene altid er sammen med børnene, når de bader, da børn kan drukne i få centimeter vand. Der skal kun lige være nok til at dække næse og mund.

- Der skal altid være opsyn, og der skal kun et øjebliks uopmærksomhed til, før det kan gå galt, og det gælder både under og efter brug af bassinet. Bassinerne er lige dybe over det hele, og i de store bassiner vil der ikke altid være et sted, hvor barnet kan bunde. Desuden er bunden og siderne glatte, og det kan derfor være svært at komme op eller stå fast, siger Michael B. Aller.

Det er desuden en fordel at fjerne alt legetøjet i bassinet, når der ikke bades, da det vil tiltrække børn. De små bassiner bør tømmes helt for vand efter brug.

Betræk kan kun holde naboens kat ude  Til de store bassiner er det blevet mere almindeligt at købe et betræk, som er beregnet til at holde blade og snavs ude samt holde lidt på varmen. Jon Vastrup fra Top-Toy pointerer, at det ikke skal købes som en sikkerhedsforanstaltning, da det ikke sidder fast nok til at kunne holde et barn. - Det kan kun holde naboens kat ude, siger Jon Vastrup

Ingen regler om indhegning 
Michael B. Aller så gerne, at havebassiner og svømmepøle hegnes ind. Det kan være med til at holde udefrakommende væk.

Der har tidligere været regler i bygningsreglementet for småhuse om, at haver med svømmebassiner skulle indhegnes med et 90 cm højt hegn, men de er desværre røget ud i det gældende bygningsreglement, fortæller han.

Pas på hovedspring 
Michael B. Aller advarer også imod at springe på hovedet i bassinerne.

- Selvom bassinerne er blevet større, og der er kommet mere vand i, er det vigtigt stadig at passe på ved hovedspring. Græsset under bunden slår meget hårdt, påpeger Michael B. Aller.
 

Læs mere om badesikkerhed på:

www.badesikkerhed.dk - Rådet for Større Badesikkerhed
www.livredning.dk
- Børns badesikkerhed i svømmebassin
Relaterede sider: