Det er en rigtig god idé at lære førstehjælp.


Det kan overlæge på Rigshospitalets børneafdeling, Kaare Lundstrøm, skrive under på. Inden for den seneste måned har hospitalet haft flere tilfælde, hvor helt små børn er blevet reddet, fordi deres forældre kunne yde førstehjælp.
 

En lille dreng på halvandet år efterladt ude af syne i få minutter alene - og så smutter drengen ned til en nærliggende sø og drukner.

Dette er skrækscenariet for alle småbørnsforældre. Og inden for de sidste par forårsmåneder er det allerede blevet til virkelighed for danske forældrepar til mindre børn.
 
- Forældre selvfølgelig altid skal holde specielt øje med mindre børn, ikke kun når de bader, men også når de bare er i nærheden af vand, for eksempel swimmingpools og damme. Men hvis uheldet først er ude, så er det en rigtig god ting, at man kan førstehjælp, forklarer overlæge på Rigshospitalets børneafdeling, Kaare Lundstrøm.
 

Og baggrunden er den, at hospitalet på det seneste har oplevet tre episoder, hvor små børn er druknet i swimmingpools og damme.

- I et af tilfældene var en lille dreng på halvandet år i et ubemærket øjeblik smuttet ned til en nærliggende branddam og moren fandt ham efter få minutter liggende druknet. Hun reagerer, som man skal, ved at give drengen kunstigt åndedræt, forklarer Kaare Lundstrøm.
 

Siden gav moren ham også hjertemassage og hun forklarede efterfølgende til lægerne, at hun nærmest havde gjort det hele pr refleks. Hun huskede instinktivt, hvad hun skulle gøre - på baggrund af et førstehjælpskursus i folkeskolen for flere år siden.

 
Dét, at man ved hvordan man skal give kunstigt åndedræt og hjertemassage er klart nummer et, men er uheldet ude er det vigtigt bare at gå i gang med kunstigt åndedræt så godt man kan. Det i sig selv kan være livreddende. Heldigvis oplever vi, at rigtig mange holder hovedet klart i akutte situationer og faktisk er i stand til at begynde med at give kunstigt åndedræt.Relaterede sider: