Brandsår

 
En ulykke er resultatet af sammenfald af en række omstændigheder. Langt de fleste gange sker der ikke noget, selvom man tænker: Den var tæt på. Men af og til går det galt.

Hvert år får 11.000 danskere et behandlingskrævende brandsår, og mindst 220 må indlægges, fordi forbrændingen er stor eller alvorlig.
Mange brandsår kan undgås ved at forebygge de situationer, hvor det er tæt på at gå galt. Desuden kan skaderne ved brandsår mindskes, hvis man ved hvad man skal gøre, når ulykken er sket.
 
Børn er særligt udsatte for at få brandsår

Et barn under fem år har fem gange større risiko end resten af befolkningen for at få et brandsår, der kræver behandling. I over 10 procent af ulykkerne er det forældrene, der spilder sovs eller andre varme ting på barnet. Langt de fleste børn bliver forbrændt i køkkenet, når der laves varmt mad.

Børn under fem år opholder sig ikke i køkkenet for at lære at lave varm mad, men for at være sammen med forældrene.
 
Hvordan kan man forebygge forbrændinger hos børn?
Det er svært at passe på små børn hele tiden. Overvej hvordan man undgår, at mindre børn bevæger sig rundt i 'farezonen' i køkkenet. Hvis det ikke kan undgås, at barnet går frit undt i køkkenet, når man laver varm mad, bør man måske overveje, om barnet ville være lige så tilfreds med en kold anretning.
  • Pas på varmt vand, te, kaffe og varm mad.
  • Pas på med hængende ledninger fra oliekogere, elkedler og kaffemaskiner. Det frister til at trække i.
  • Sluk elapparater, der ikke er i brug.
  • Skyl straks med køligt vand, hvis nogen brænder sig - uanset om det er børn eller voksne. Ofte er en temperatur på 18-19 grader det behageligste. Bliv ved med at skylle så længe det gør ondt.