Brandmand (Cyanea capillata)

 
Rød brandmand (Cyanea capillata) hører til goplerne og er den største af slagsen i de danske farvande. Den måler sjældent over 35 cm i diameter, men arten har et slæb af flere meter lange næsten usynlige tråde med giftige nældeceller. Brandmanden træffes ofte nær overfladen, hvor den kan komme i kontakt med badende. Trådene sætter sig ofte på ankertovet.

Brandmændene opholder sig normalt i det kølige bundvand, men når der er fralandsvind, presser vinden det varmere overfladevand væk fra land.

Samtidig skubbes bundvandet og dermed brandmændene ind på det lavere vand og kysten, forklarer biolog Julie Møller Madsen fra Fjord & Bælt Naturama:

- Du kan kende brandmanden fra vandmanden på, at dens krop/mave er rød modsat vandmandens, der er gennemsigtig

 

Det er ikke farligt

Det er ikke farligt at  blive brændt af en brandmand, men det giver ubehag med brændende svien og kløen.

 

Førstehjælp - hvad skal du gøre
Gnid huden i sand. Eller komme urin på, foreslår nogen. Begge dele er en rigtig skidt ide, for giften overføres til huden, når nældecellerne går i stykker, så de må endelig ikke gå i stykker. I stedet skal du skrabe dem af. Det gør du aller bedst med en barberskraber med skum og det hele, men hvem har sådan en med på stranden? Så brug en kniv eller et kreditkort og skyl med havvand - ikke ferskvand.

Du skal huske kun at skrabe i en retning. Bagefter kan en mild, bedøvende creme komme på tale.

Oftest forsvinder symptomerne efter et par timer, men hos særligt modtagelige personer svulmer huden op. Man kan kaste op og få åndenød, hvis man er rigtigt hårdt ramt, og så skal man søge læge.